Wat als je gunnend zou schrijven in plaats van wervend?

BLOG

Content maken is in de eerste plaats een mindset-oefening. Probeer maar eens een vrolijk cursiefje te schrijven als je boos, bang of gefrustreerd bent. Dat lukt gewoon niet. Zelf ontdekte ik onlangs wat voor mij de beste mindset is om de mooiste content te produceren: de gun-mindset.

 

Gunnen als mindset

Wat is nu het mooie van een gun-mindset? Zodra je iemand, en dan bij voorkeur jouw audience, echt iets gunt, kom je in een state of mind die meteen een bepaald soort energie, ideeën en invalshoeken oplevert. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je je 100% inleeft in je persona en heel goed weet wat hij of zij nodig heeft. En hoe jij daarbij kan helpen.

 

Gunnen in plaats van werven

Zelf voelde ik een enorme klik toen ik besefte dat ik met mijn content niet zozeer mijn coaching-traject wil verkopen, maar vooral andere ondernemers wil inspireren en ondersteunen. Met deze blog, bijvoorbeeld, vind ik het veel belangrijker dat ik jou raak en prikkel, dan dat je meteen na het lezen klant bij me wordt (uiteraard sluit het ene het andere niet uit).

Zodra ik deze knop omdraaide, merkte ik dat het schrijven een stuk vlotter ging en dat de inspiratie begon te stromen. En guess what: ik kreeg meer aanvragen voor Content Calls dan voordien. Alsof het mij nu meer gegund wordt.

 

Hoe werkt het dan concreet?

Er zijn heel wat manieren om gunnend te schrijven.

Ik deel er graag 5 met jou.

🍀 Mindset is echt wel een dingetje.Mindset is echt wel een dingetje. Ga dus er dus niet snel een post uitrammen op een moment dat je onzeker bent, je je een imposter voelt, of je concullega dringend wat klanten wil afsnoepen. Uiteraard hebben we allemaal wel eens zo’n baalmoment, maar maak dan vooral geen content. Probeer het later opnieuw, op een moment dat je wel rustig bent en in die gun-mindset zit.

🍀 Denk goed na over de intentie van je tekst. Sterke intenties zijn informeren, prikkelen, aan het denken zetten, of, met andere woorden: de ander iets gunnen. Dat je hiermee ongetwijfeld ook klanten aantrekt, is een zeer prettig bijverschijnsel. Schrijf dus niet wervend, maar gunnend.

🍀 Een mooie manier om je gunfactor te activeren is via testimonials. Een positieve testimonial is een van de mooiste cadeaus die je kan krijgen. Iemand die zijn of haar dankbaarheid uitspreekt over jouw diensten, zorgt voor een magnetisch effect dat meteen ook afstraalt op anderen.

🍀 Gunnen betekent ook reageren op de content van anderen. Heeft een post jou geraakt? Laat het dan weten aan de poster en vertel er ook bij waarom. Of geef zelf die dijk van een testimonial. Of laat een andere ondernemer aan het woord op jouw podium (podcast, blog, webinar, …). Elke vorm van netwerken en uitwisselen is eigenlijk ook een beetje gunnen. Zolang je het niet doet met de intentie om er iets voor terug te krijgen.

🍀 Ga de conversatie aan. Deze ligt een beetje in het verlengde van de vorige tip. Als we content maken, zijn we vaak vooral bezig met zenden. Terwijl het net spannend wordt als er ook gereageerd wordt. Ga dus altijd oprecht en met interesse de conversatie aan met mensen die reageren op je posts of je nieuwsbrief, zelfs al is het misschien niet je ideale klant. Zelf heb ik al de leukste en meest onverwachte babbels gehad met mensen die reageerden op iets wat ik de wereld had ingestuurd. Het hoeft niet altijd een praatje bij de bakker te zijn, toch?

 

Moraal van het verhaal? Gunnen is gewoon veel leuker dan werven. En je bereikt er nog betere resultaten door ook.

Ik ben dus heel benieuwd of jij dit ook zo ervaart. Ik gun het je in elk geval. Van harte.

 

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.