Missie en visie: zo zit het echt

BLOG

Heb jij een sprankelende missie? En een heldere visie? Wat ik merk, is dat beide begrippen vaak met elkaar worden verward. Of gewoon niet duidelijk zijn. Bovendien circuleren er heel wat theorieën en do’s en don’ts over missie en visie, die naar mijn gevoel niet helpend zijn. Zoals zo vaak wordt er te veel over nagedacht, waardoor de essentie volledig verloren gaat. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Want er zit een missie én visie in elk van ons.

 

Fundamenten

Je missie en je visie zijn allebei even belangrijk. Het zijn de fundamenten van je bedrijf. Als er naar jouw gevoel iets niet klopt in je verhaal, dan ligt de oorzaak mogelijk hier. Dit is het eerste waar we samen aan werken tijdens het Content Coaching programma. Want een heldere missie en visie maken het zoveel makkelijker om de juiste content te maken.

 

Maar wat is het dan?

Veel ondernemers en bedrijven lopen vast op de invulling van de missie en de visie. Wanneer ze het zelf proberen te formuleren, raken ze strop in hun eigen woorden. Wanneer ze zich laten begeleiden door specialisten, voelt de finale tekst niet voldoende passend of authentiek, waardoor hij snel ergens in een vergeten archiefmap belandt. Terwijl je missie en visie net het kloppend hart van je verhaal zouden moeten zijn. 

 

Visie – Hoe jij de dingen ziet

Jouw visie is eigenlijk heel simpel. Het gaat om jouw unieke blik op datgene waarmee je je klanten helpt. Dit uit zich vaak in de vorm van een specifieke overtuiging of uitgesproken mening. Iets wat voor jou vanzelfsprekend is, maar voor anderen een echte eye-opener. Het is iets wat je vooral voelt, en niet zozeer denkt. Het is mogelijk iets waar je ook al mee rondliep als kind. Iets wat jou keer op keer raakt en je niet loslaat.

Ik maak het even concreet met mijn eigen visie als voorbeeld. Deze klinkt zo:

“Zuivere communicatie is een kwestie van voelen. Niet denken.”

 

Missie – Wat jij hier te doen hebt

Jouw missie komt voort uit je visie en maakt deze concreet. Het gaat om wat jij hier en nu te doen hebt. Jouw fundamentele opdracht hier op aarde. Ook wel roeping genoemd. Want we hebben ze allemaal, ook al duwen we ze weg of ontdekken we ze pas in een latere fase. Of helemaal niet.

Ondernemers die werken als coach, visionair, consultant, strateeg, mentor of expert hebben meestal wel een duidelijke missie. Vaak gaat het om het upliften of versterken van anderen in een bepaald domein waar ze zelf van nature goed in zijn. Ook dit is iets wat je eerst voelt vanbinnen en waar je vervolgens woorden aan geeft. Een missie zit vaak nog een laagje dieper dan de activiteit die je doet. Als opruimcoach bijvoorbeeld, gaat je missie mogelijk over ‘helpen om rust en ruimte te creëren in iemands hoofd’, wat een stuk verder gaat dan het opruimen van de keukenlade.

Je missie hoeft geen lange tekst te zijn. Veel bedrijven verwarren missie met mission statement. Zo’n statement is een langere tekst waarin de missie wat uitgebreider -vaak te uitgebreid- wordt uitgelegd. Maar strikt genomen is dat niet nodig. Hoe korter, hoe beter, wat mij betreft.

Mijn missie? “Mensen verbinden met woorden.”

Ooit deed ik het als content specialist. Daarna als copywriter en redacteur. Vandaag als content coach van impactmakende ondernemers. En morgen? Daar denk ik eigenlijk nog niet over na. Ook dat zal zich wel weer uitwijzen, zolang ik mijn rode draad maar blijf volgen.

 

Missie en visie als richtingaanwijzers

Je missie en je visie zijn in de eerste plaats inspirerend en richtinggevend. Ze zijn vooral bedoeld voor jezelf. Jij moet ze voelen in elke vezel van je lijf en ze gebruiken als een soort checklist. Past deze opdracht, klant, of dit idee bij mijn missie en visie? Zo ja: check. Zo neen: laten gaan. Je intuïtie speelt hierbij natuurlijk ook een flinke rol. Als alles goed zit, dan versterken missie, visie en intuïtie elkaar. Als dat niet zo is, dan zal dat stemmetje in je hoofd je er wel op wijzen dat je hier goed moet over nadenken.

 

Kernboodschap – Wanneer alles samenkomt

Heb je je missie en visie helder? Dan is je volgende stap om dit concreet en aantrekkelijk te maken voor je klanten. Daarvoor dient je kernboodschap of ‘zinnetje’. Dit vormt de backbone van je content en idealiter is het je ‘openingszin’ op social media en je website. In dit zinnetje ga je haarscherp formuleren wat je doet en voor wie, en wat vervolgens het resultaat is. Zelf gebruik ik graag dit format:

Ik [doe iets] zodat [mijn niche] [een bepaald verlangen krijgt ingevuld].

Je zinnetje is iets wat regelmatig verandert, al dan niet subtiel. Want jij verandert, jouw aanbod evolueert en je ideale klant groeit met je mee.

Vandaag is dit mijn zinnetje:

“Ik coach high impact ondernemers zodat ze knallen met hun content en moeiteloos de juiste klanten aantrekken.”

Ik voel dat mijn zinnetje binnenkort anders mag klinken. Ik ben er achter de schermen wat mee aan het spelen. Ik vind het nog steeds een fijn zinnetje en het heeft me al ver gebracht, maar het zou zomaar kunnen dat het binnenkort tijd is voor een nieuwere versie. 

 

Waarden

En dan hebben we natuurlijk nog de waarden. Ook deze zijn erg dankbaar als je content maakt, want je kan ze gebruiken als content pijlers en ook deze vormen een checklist. Je waarden vloeien rechtstreeks voort uit je visie. Ook dit zijn woorden die je eerder voelt dan denkt. 

Mijn waarden zijn authenticiteit, eerlijkheid, eenvoud, verbinding, creativiteit en moeiteloosheid.

Ik verwerk ze bewust en onbewust in mijn content en zorg ervoor dat alles wat ik doe en uitdraag hiermee matcht.

 

Conclusie: je visie, missie en waarden zitten al in jou. Kant-en-klaar. Misschien heb je ze nog niet helder, maar pas je ze wel al gewoon al toe, zonder het te beseffen. Door ze zichtbaar te maken, worden ze een stuk krachtiger en kan je ze ook actief gebruiken in je bedrijf.

Heb je moeite om je missie en visie in woorden te gieten? Ook dit is iets waar ik mijn klanten bij help. Dat kan bijvoorbeeld al tijdens een Laser Call, een eenmalige coaching sessie waarbij we volledig inzoomen op jouw specifieke vraag. In elk geval: doe jezelf een plezier en maak regelmatig contact met je missie en visie. Zo blijf je altijd trouw aan jezelf en wordt je content nog beter. Succes!

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.