In 9 stappen naar jouw content essentials

BLOG

Jouw Content Essentials: ze vormen de basis van je contentstrategie. Zodra je deze helder hebt, wordt content maken een stuk makkelijker én leuker. 

Volg je deze 9 stappen, dan hou je het strak en simpel en kost het je niet veel tijd. Want de meeste elementen heb je al, het is gewoon een kwestie van alles even netjes op een rij te zetten en met elkaar te verbinden.

 

Stap 1: Bepaal je missie en visie

De meeste ondernemers worden niet bepaald vrolijk wanneer ik vraag naar hun missie en visie. Logisch, want wanneer we dit soort oefeningen doen, gaan we het vaak veel te ingewikkeld maken en komt er een pak denkwerk aan te pas. Terwijl het eigenlijk heel simpel is en je missie en visie gewoon al in jou zitten. Zelf heb ik zo mijn eigen ‘visie’ op missie en visie. 

𝐉𝐨𝐮𝐰 𝐯𝐢𝐬𝐢𝐞 = 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐮𝐧𝐢𝐞𝐤𝐞 𝐛𝐥𝐢𝐤 𝐨𝐩 𝐝𝐚𝐭𝐠𝐞𝐧𝐞 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐦𝐞𝐞 𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐤𝐥𝐚𝐧𝐭𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐥𝐩𝐭.
Je beproefde werkwijze, je eigenzinnige standpunt, je speciale tool, je zelf ontwikkelde recept, je hardnekkige overtuiging: in al die dingen zit je visie. Ga het dus niet te ver zoeken (= meteen ook de meest gemaakte fout in content marketing). Je visie ligt vlak onder je neus. Daar, op de keukentafel. Of naast je leesbril. Pak het vast en laat het nooit meer los.

𝐉𝐨𝐮𝐰 𝐦𝐢𝐬𝐬𝐢𝐞 = 𝐰𝐚𝐭 𝐣𝐢𝐣 𝐡𝐢𝐞𝐫 𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐛𝐭.
Je missie vloeit vanzelf voort uit je visie. Wie wil je helpen en waarom? Waar ben je van nature goed in? Waar gaat je hart sneller van slaan? Dat is je missie. Een kort en krachtig zinnetje (neen, geen tekst van 17 lijnen!) dat gewoon 100% klopt. Tatoeëer het op je linkerpols. Of op je voorhoofd, if you dare.

Nog goed om te weten: je missie en visie zijn vaak zaken die een rode draad vormen in je leven. Iets wat steeds blijft terugkomen. Alsof het je blijft achtervolgen en je er niet aan kan ontsnappen. Zodra je hier woorden aan kan geven, voel je meteen al een stevig fundament dat niet alleen voor je content maar voor je hele bedrijf erg versterkend werkt.

 

Stap 2: Kies 1 doelstelling

Wat wil je bereiken met je content? Wellicht heb je verschillende doelen, maar ik adviseer om er 1 uit te pikken en dat als hoofddoel te benoemen. Aangezien ik deze blog schrijf voor gevestigde coaches, trainers, consultants en experts, ga ik er vanuit dat het aantrekken van nieuwe klanten jouw belangrijkste doelstelling is. Eens? Alrighty, dan kunnen we al meteen over naar stap 2. Ik zei je toch dat dit simpel was?

 

Stap 3: Stel je niche scherp

Ook je doelgroep heb je waarschijnlijk al helder in beeld. De uitdaging hier is om dit zo scherp mogelijk te krijgen. Ik heb het dus liever over je niche dan over je doelgroep. Want ook hier geldt: hoe strakker, hoe eenvoudiger. Stel: je bent een business coach voor ondernemers. Gaat het om starters of ondernemers die al een tijdje bezig zijn? Wat is hun minimum omzet? Focus je op een bepaald gender? Leeftijdsgroep? Sector? Een specifiek onderdeel van hun business?

Dit is een oefening waarbij ik vaak op weerstand stuit. De klant in kwestie wil bijvoorbeeld graag verschillende doelgroepen bedienen. Kiezen voelt dan aan als verliezen. Toch is het net omgekeerd. Hoe scherper je niche, hoe sterker je strategie en hoe beter je content. Dat merk je ook in stap 3.

 

Stap 4: Omschrijf je persona

Zodra je je niche helder hebt, wordt het omschrijven van je persona kinderspel. Toch voelt ook dit vaak als een domper op de feestvreugde omdat het lijkt alsof je je gaat beperken. Niets is echter minder waar, want een duidelijke persona is jouw beste bondgenoot tijdens het maken van content.

Hoe ga je te werk? Dat beschreef ik uitgebreid in een vorige blog.

 

Stap 5: Formuleer je kernboodschap of positionering

Je kernboodschap benoem je als volgt: Ik [doe iets] zodat [mijn niche] [een bepaald verlangen krijgt ingevuld].

Enkele voorbeelden van sterke kernboodschappen:

‘Ik coach #1 ondernemers zodat ze knallen met hun content en efficiënt de juiste klanten aantrekken.’

‘Ik begeleid hybride teams in snel groeiende KMO’s zodat ze moeiteloos samenwerken en topresultaten behalen.’

‘Ik help carrière-gedreven koppels om hun relatie nieuw leven in te blazen zodat ze opnieuw voluit voor elkaar kiezen.’

Vind je dit moeilijk? I feel you. Het is ook niet zo simpel, want in dit ogenschijnlijke eenvoudige zinnetje zitten heel wat fundamentele aspecten van wat je doet:

  • Je niche
  • Het verlangen dat je voor je niche helpt vervullen
  • Je why: het vervullen van dat verlangen is wat jou drijft

Eens je dit helder hebt, wordt het leven een stuk makkelijker.

Kom je er alleen niet uit? Doe de oefening samen met je business buddy of iemand die je goed kent. Of met je content coach natuurlijk.  (Hallo 🙋‍♀️!).

 

Stap 6: Stroomlijn je aanbod

Je aanbod staat er natuurlijk al. Maar opnieuw: is het wel strak en simpel genoeg? Hoe meer formules of trajecten je aanbiedt, hoe moeilijker het wordt. Zijn ze nog allemaal relevant? Kan je vereenvoudigen? Is er 1 formule waar je op kan focussen en in de vitrine zetten?

Denk hier goed over na en zorg ervoor dat je aanbod volledig in lijn ligt met je hoofdboodschap. Als je het niet in 1 of 2 zinnen aan je buurvrouw kan uitleggen, is het waarschijnlijk te complex.

 

Stap 7: Kies je kanalen slim

Waarschijnlijk heb je dit al gedaan, maar het kan nooit kwaad om nog eens kritisch te kijken naar de kanalen waar je actief bent.

Naast een (strakke en simpele!) website, nieuwsbrief en blog, adviseer ik om op social actief te zijn waar jouw klanten zitten. In mijn geval is dat een combinatie van LinkedIn en Instagram en (iets beperkter) Facebook, maar dat kan bij jou anders zijn, zeker als je ook met video werkt. Het is een mythe dat je als succesvol ondernemer op alle social kanalen aanwezig moet zijn. Wel raad ik je aan om te werken met een blog en nieuwsbrief, omdat je daar zelf 100% vat op hebt. Social accounts worden steeds vaker gehackt of geblokkeerd, dus wees er niet volledig afhankelijk van.

 

Stap 8: Bepaal je contentpijlers

Je contentpijlers zijn de vaste thema’s waar je rond communiceert via je verschillende kanalen. Mogelijke contentpijlers zijn je aanbod en elementen eruit, je persoonlijke verhaal, je why, je waarden, testimonials van tevreden klanten, enzovoorts. Je boodschap (stap 4) vormt telkens de rode draad. Zorg dat je tussen de 5 en de 8 pijlers hebt, en wissel ze af in je content kalender.

 

Stap 9: Schrijf je brand story

Je brand story is de tekst op de ‘Over mij’ pagina op je website, maar ook de basis voor je bio’s op social. Wist je dat klanten vaak beslissen of ze met jou in zee gaan op basis van dit verhaal? Helaas schrijven veel ondernemers het nog als een soort CV of staat van dienst. Of het wordt een schrijnend drama vol kommer en kwel, met een magische transformatie en een ongeloofwaardig happy end.

Een authentieke brand story is een verhaal van nuances, accenten en die ene rode draad die jouw persoonlijkheid vormt. Het is de kunst om die aspecten van je levensloop (privé en professioneel) te vermelden die relevant zijn voor je positionering.

Je eigen brand story schrijven is niet makkelijk. Kom je er zelf niet uit? Laat je brand story schrijven door een copywriter. In elk geval: maak er werk van en doe jezelf een stomende brand story cadeau. Want het werkt waanzinnig versterkend. Voor je bedrijf, de rest van je content en ook gewoon voor jezelf.

 

Deze 9 eenvoudige stappen kosten je misschien een halve dag tijd. Een kleine investering die heel wat kan opbrengen: interessante insights, een flinke basis voor je content én een houvast tijdens het schrijven. Geloof me: het maakt content maken zoveel makkelijker en nog leuker.

 

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.