Het wonder dat inspiratie heet

BLOG

Inspiratie. Daar begint alles mee. Zonder inspiratie heb je geen content. De vraag is: waar komt inspiratie eigenlijk vandaan? Kan je het stimuleren? Cultiveren? Controleren?

 

Een download uit het universum

“Onlangs kreeg ik weer een download uit het universum.” Deze zin zie ik steeds vaker verschijnen op social media. Een jaar geleden zou ik hier waarschijnlijk erg om moeten lachen. Intussen snap ik het wel. Want of het nu een download is of niet, en of het nu uit het universum komt of ergens anders vandaan: die ingeving krijg jij alleen. Iets om naar waarde te schatten dus.

 

Het belang van bewustzijn

En daar loopt het bij velen al mis. Ik wil niet weten hoeveel buitengewoon goede ideeën er dagelijks verloren gaan, simpelweg omdat de ontvanger er zich niet bewust van is en er dus niets mee doet. Dat bewustzijn is alvast een belangrijke eerste stap als je meer inspiratie wil. Je hoeft niet actief iets te doen, maar gewoon weten en vertrouwen dat er vroeg of laat ideeën en ingevingen zullen stromen.

 

Lastige timing

Mijn ervaring is dat de beste ingevingen vaak komen op de slechtste momenten. Terwijl je aan het koken bent, aanschuift aan de kassa of in de file staat. Ik deelde al eerder dat er bij mij duidelijk een link is met water. Wanneer ik poets, douche of door de wasstraat van de carwash rijd, dan gebeurt het.

Hoe dat komt? Inspiratie verschijnt op een moment dat er mentale ruimte is. En dat is vaak wanneer je je gedachten de vrije loop laat en dus niet aan het piekeren, discussiëren of intensief aan het nadenken bent. En bij mij gebeurt dat blijkbaar vaak als ik iets met water doe. 

 

Krampachtig werkt niet

Meteen ook de reden waarom het niet werkt om jezelf op te leggen om bijvoorbeeld elke dinsdag van 15u tot 17u nieuwe content te bedenken. Want dan ga je er letterlijk voor zitten, en dan wordt het dus krampachtig. Kleine kans dat er dan grote ideeën komen.

Hoe het dan wel werkt? Ik heb zelf intussen de gewoonte om ideeën, meteen op het moment dat ze in me opkomen of zo snel mogelijk, naar mezelf te WhatsAppen. Anderen spreken het in of noteren het in een app zoals Keep. Nog anderen lopen rond met een opschrijfboekje en een potlood. Allemaal prima. Het belangrijkste is dat je de ingevingen ‘vangt’ op het moment dat ze zich voordoen, en op de manier waarop ze zich voordoen. 

 

Elke dag een uurtje vrijhouden

Ok, dan heb je een boekje vol ideeën of een gezellige lijst vol WhatsAppjes van jezelf. Wat nu?  Wat ik doe, is dagelijks een uurtje vrij houden om content te schrijven. Op dat moment ga ik aan de slag met de ‘oogst’ van mijn ingevingen. Soms is dat veel, soms is dat weinig. Soms heb ik zin, soms ook totaal niet. Er zijn dus dagen dat ik dat uurtje niet gebruik.

Wanneer ik aan het schrijven ga, probeer ik de geest van de oorspronkelijke ingeving zo goed mogelijk te respecteren. Het niet kapot te denken, en niet plots aan elk woord te gaan twijfelen. Want dan gaat het mis.

 

Wanneer ego zich komt moeien

Ik hamer hier ook op bij klanten. Want zodra je teveel gaat nadenken en aan je tekst begint te peuteren, komt je ego zich moeien met je proces. “Zou je dat wel schrijven?” “Ben jij wel deskundig genoeg om zo’n mening te delen?” “Wat gaan de andere denken als je dit zo stellig poneert?” Enzovoorts. Je ego is er helaas op getraind om jou onzeker te maken en je van je doel af te houden. Zodat heel wat mooie teksten waarschijnlijk nooit het levenslicht zien als je hiernaar luistert.

 

Verse appel

Vandaar dus het advies: hou je teksten zo puur mogelijk. Een vers geplukte appel smaakt ook het beste als je hem gewoon zo opeet. Uiteraard mag je wel wat tweaken aan de punten en de komma’s, maar de inhoud zit meestal al goed. Daar mag je echt op vertrouwen.

Was je ingeving een ruw idee dat nog wat uitwerking vraagt? Schrijf het dan verder uit op een moment waarop je ‘in the zone’ zit en inspiratie voelt. Heb je nog een lange to do-lijst, zit je tussen twee vergaderingen in of rammel je van de honger, dan is dit waarschijnlijk niet het moment om aan de slag te gaan. Laat het gewoon even liggen en kies een ander moment. Je zult merken dat het dan gewoon vanzelf gaat.

 

Michael Neill over ‘being in the zone’

“You were born in the zone. From the time you were an infant, you naturally learned about life through present moment instinct and intuition. You followed your fascination not because curiosity is a positive human trait, but because you were genuinely interested in results and what it would take to achieve them. … And you learned quickly and you practiced tirelessly and you didn’t get bogged down in your failures for one simple reason… You didn’t think about them. Which points us to the number one source of interference that limits the amount of time we spend in the zone: our own thinking.”

 

Samengevat: inspiratie komt wanneer je niet verstrikt zit in je eigen gedachten. Het is een proces dat je mag koesteren en omarmen. Probeer het zo zuiver mogelijk te houden, en geef je ego geen kans om brandhout te maken van je ideeën. Succes!

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.