De magnetische kracht van een persona

BLOG

Als je met mij aan de slag gaat als Content Coach, dan is een van mijn eerste opdrachten voor jou om je persona te beschrijven. Een enorme uitdaging, heb ik al vaker gemerkt. Toch is deze stap goud waard. 

Een persona, ook avatar of ijkpersoon genoemd, is de ideale persoon tot wie jij je wil richten. Jouw droomklant dus.

Het voordeel van jouw activiteit als coach, trainer, consultant of de expert die je bent, is dat jij een vrij goed beeld hebt van die ideale klant. Als je vergelijkt met een verzekeringskantoor bijvoorbeeld, met een uitgebreid aanbod en verschillende typen klanten, heb jij een veel specifieker omlijnde topklant. En dat is alvast een enorm voordeel.

Hoe beschrijf je nu die persona?

Niet: Vrouw 40 à 50 jaar, 2 kinderen, gescheiden, job in de media, hoger inkomen.

Wel: Inge is 47 jaar en mama van 2 kinderen, Jasper (11) en Femke (7). Ze is recent gescheiden en staat nog niet meteen open voor een nieuwe relatie. Ze wil eerst nog wennen aan het co-ouderschap en voldoende aandacht kunnen geven aan de kinderen. Wel is ze volledig uitgekeken op haar job. Ze werkt momenteel als senior account manager bij een groot mediabedrijf en ze is echt toe aan iets anders. Maar ze heeft geen idee wat. En ze heeft op dit moment ook niet de energie om daarachter te komen. Ze heeft het gevoel dat ze vastzit. Ze is zelfs bang om in een burn-out verzeild te raken. Haar grootste wens is om een nieuwe uitdaging te vinden die wel terug bij haar past. Haar grootste angst is dan weer dat het zoveel energie gaat kosten dat ze haar kinderen misschien wel tekort zal doen. Gelukkig heeft ze een paar heel goede vriendinnen met wie ze regelmatig de sauna induikt. En ook haar wekelijkse salsa-les is een fijne uitlaatklep voor haar.

Inge bestaat uiteraard niet echt. Maar door haar zo in detail te beschrijven, en vooral haar dromen en verlangens heel concreet te maken, komt ze volledig tot leven. En dat is de kracht van de persona: in plaats van een eerder abstracte doelgroep heb je nu een unieke persoonlijkheid tot wie jij je kan richten. Zodra je dit doet, voel je meteen dat je teksten beter worden: persoonlijker, dieper, echter. Het schrijfproces wordt ook makkelijker. Het is bijna alsof je in dialoog gaat met je persona.

Werkt zo’n persona dan niet beperkend?

Een terechte vraag, en ik hoor ze vaak. Maar het antwoord is: neen, integendeel. Ik begrijp de angst dat je door teveel te focussen op één persona mogelijk andere profielen die hier niet in passen gaat uitsluiten. Maar zo werkt het niet. Net omdat je zo gefocust schrijft, krijgen je teksten een heel andere vibe, die ze ook aantrekkelijker maken voor mensen die misschien niet helemaal aan jouw klantbeeld beantwoorden.

Vergelijk het met een magazine: een glossy, gericht op de ondernemende vrouw met een hoger inkomen, wordt even graag gelezen door de gedreven studente met een klein budget, veel passies en wilde dromen (ik kan het weten, want ik was er ooit zo eentje). Teksten trekken aan door de lading die ze hebben, en die wordt voor een groot deel bepaald door de persona voor wie je schrijft.

Moet een persona een fictief persoon zijn?

Neen, zeker niet. Misschien heb je al die droomklant die al jouw boxes tickt. Dat kan jouw persona zijn. Toch nodig ik je uit om er zelf eentje te bedenken. Het zet je creatieve radartjes aan het werk en stimuleert jou om je echt te verdiepen in de essentie van jouw ideale klant. En het is gewoon leuk om te doen. Probeer het maar. Je zal merken dat het werkt.

 

Ik ben uiteraard razend benieuwd naar jouw ervaringen. Laat me dus zeker weten hoe het schrijven voor een persona voor jou aanvoelt!

 

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.