Er is een reden waarom ik me zeer bewust richt tot kennisondernemers zoals coaches, mentors en experts die steengoed zijn. Als jij er ook zo eentje bent, dan heb je waarschijnlijk al een hele weg afgelegd. Maar, nog veel belangrijker: dan heb jij intussen ook ontdekt waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en waarmee je anderen kan helpen. Business coaches noemen het wel eens je ‘zone of genius’. Ik noem het ‘je ding’. En dat ding vormt de kern van je content.
Van nature in balans
Voor mij ging een hele wereld open toen ik via transformatiecoach Michael Neill kennismaakte met de inzichten van filosoof Sydney Banks. Hij vertrekt van het principe dat elk individu van nature goed in zijn vel zit en in balans is. Via onze gedachten creëren we onze eigen werkelijkheid en zijn we in staat om te evolueren. De keerzijde van die medaille is dat we, door alles te overdenken, de neiging hebben om afgezonderd te raken van wie we echt zijn. En dat is vaak de reden waarom mensen niet gelukkig of uit balans zijn.
“Problems we have in life are often the result of getting caught up in the content of our own thinking. The solution to every one of those problems is to find our way back home.” Michael Neill
De switch maken
Wat de coaches, mentors en experts in mijn niche gemeenschappelijk hebben? Het zijn stuk voor stuk mensen die dicht bij hun kern zitten. Vaak hadden ze vroeger een heel ander leven, en op een gegeven moment maakten ze de switch en kwamen ze weer thuis. Ze vonden hun ‘ding’, hun echte missie, en maakten daar vervolgens hun levenswerk van. Herkenbaar voor jou? Ik hoop het van harte, want dan pas jij perfect in mijn audience.
The universal mind
Ook nog volgens Sydney Banks zijn we als individu allemaal op een of andere manier ingeplugd in een groter geheel. Hij noemt dat the Universal Mind. ‘There is an energy and intelligence behind life. This is ever present but not in control – it has no inherent morality or apparent point of view. It simply ensures that acorns become oak trees, cuts heal, and life begets life.’ Sommigen noemen dit ook wel het universum, anderen het collectieve bewustzijn. Er zijn er ook die het ‘God’ noemen.
Mist in je hoofd
Wanneer je 100% ingeplugd bent, voel je iets door je heen stromen waarvan je weet: dit is mijn ding, en dit is wat ik met de wereld te delen hebt. En -nu komen we bij de clou van het verhaal- dat is hét moment om aan je content te werken. Dat ingeplugd zijn kan je niet forceren. Het is heel goed mogelijk dat je een moment hebt ingepland om te schrijven, en er op dat moment helemaal niets stroomt. Volstrekt normaal. Het beste wat je dan kan doen, is het gewoon even loslaten. Er zit dan een soort mist in je hoofd, vaak het resultaat van alle prikkels die ons dagelijks overspoelen, en die moet gewoon even wegtrekken.
Zelf inpluggen
Zijn er dan geen manieren waarop je zelf jouw stekker kan inpluggen? Of ervoor kan zorgen dat de mist sneller wegtrekt? Die zijn er zeker, maar je zal een beetje moeten uitzoeken hoe dat voor jou zit. Voor mij werkt mediteren heel goed, maar gewoon even uit je hoofd komen door wat lichaamsbeweging, een wandeling in de natuur of met blote voeten in het gras helpt ook. Of tussendoor eens losgaan op je favoriete Spotify-playlist: works like a charm.
The space within
Volgens Michael Neill is het nog simpeler. Door alle gedachten, hersenspinsels en belemmerende overtuigingen waarmee we onszelf dagelijks omhullen, blokkeren we de flow. Wat je moet doen om te deblokkeren? Helemaal niets. Gewoon ‘zijn’ en de stroom toelaten. Beseffen dat je gedachten ook maar gewoon gedachten zijn en dat je er zelf voor kiest om ze te denken (of niet). Onze gedachten vormen een gigantische filter die de wereld om ons heel kleurt, en dan nog op zo’n manier dat we ervan uitgaan dat onze filter de enige echte is, en dat iedereen diezelfde filter heeft. Zodra je dat beseft en kan loslaten, verdwijnt meteen heel wat drama en komt er rust in de plaats. Dat noemt hij het ‘inside-out’ denken. Wil je hier graag meer over weten, dan kan ik zijn boek ‘The space within’ van harte aanraden.
“There is a space within you where you are already perfect, whole and complete. It is a space of pure consciosness. When you operate from the infinite creative potential of this space, you produce high levels of performance and creative flow.” Michael Neill
Voelen in plaats van denken
Conclusie: content maken is veel meer een kwestie van (durven) voelen dan van denken. Ga je teveel nadenken, dan is de kans groot dat je teveel gaat schrijven of, nog erger, het kind met het badwater weggooit. Ik zie het zo vaak gebeuren. Je wil niet weten hoeveel contentpareltjes nooit het levenslicht zagen omwille van negatieve gedachten en onzekerheid.
Deze blog is mijn uitnodiging aan jou om echt veel meer vanuit je buikgevoel te schrijven. Als je dat eng vindt, hoef je uiteraard nog niet meteen te posten. Maar ik zou het zeker eens proberen, gewoon voor jezelf. En als je toch post (doen!), laat het me dan zeker weten. Ik voel graag met je mee.