De gouden tip voor wie graag schrijft

BLOG

Zo’n 28 jaar geleden kreeg ik een ongelofelijk fijne tip, die misschien wel mijn leven heeft veranderd. Dat klinkt nogal dramatisch, maar als ik erover nadenk, is het wel zo. Op dat moment was het trouwens niet zozeer een tip, maar een opdracht.

 

Ik zat in het vierde middelbaar en was een jaar of 16. De leerkracht Nederlands gaf ons de opdracht om elke week 10 zinnen te noteren (in een speciaal daarvoor bedoeld schrift) die we de voorbije dagen hadden gelezen.

Het moesten zinnen zijn die we mooi vonden of sterk geformuleerd. Die ons op een of andere manier geraakt hadden.

De klas reageerde met veel gezucht en gesteun. Ik zuchtte uiteraard mee, maar stiekem vond ik het heerlijk.

Dankzij deze opdracht begon ik op een andere manier te lezen. Teksten kwamen tot leven. Nog steeds betrap ik mezelf erop dat ik een mooi geformuleerde zin meerdere keren lees en soms ook markeer, of ergens noteer.

De tip die ik graag aan jou wil doorgeven is dus niet alleen: lees veel, maar vooral: lees bewust. En sta stil bij wat je voelt, terwijl je leest.

Woorden hebben zoveel lading. Zodra je dit beseft en hier op gaat letten, wordt het voor jou als schrijver gemakkelijker om hier ook zelf mee te spelen.

Of ik elke week nog 10 zinnen noteer? Dat niet. Maar die leerkracht ben ik wel nog steeds dankbaar. Stiekem, uiteraard.

 

Hopelijk heb jij ook iets aan deze tip?

Laat me zeker weten wat jouw ervaringen zijn.

Ik wens je alvast veel lees- en schrijfplezier toe!

 

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.