Wat hebben storytelling, yoga en intermittend fasting met elkaar gemeen? We doen alsof het hypes zijn, maar het gaat om eeuwenoude klassiekers. Niets nieuws onder de zon. De warrior pose en het voedingsadvies laat ik graag over aan andere specialisten. Wij gaan het vandaag hebben over storytelling.
Wat is storytelling nu eigenlijk?
Storytelling is een verhalende verstelstijl die ervoor zorgt dat je boodschap raakt en blijft plakken. Een sterk verhaal heeft een aantal vaste ingrediënten: een held, een verrassende plotwending (denk drama) en een einde, al dan niet happy. Er moet een zekere spanningsboog in zitten waardoor je toehoorder op het puntje van zijn stoel kruipt en wil weten hoe het afloopt. Maar dit hoef je bij storytelling niet te letterlijk te nemen. Het belangrijkste is dat wat je vertelt doordrenkt is van je visie.
Waarom werd storytelling zo’n marketinghype?
Zelf ben ik opgegroeid in de jaren ’80, met flitsende reclamespots en Loeki de Leeuw die er vrolijk tussendoor kwam huppelen. Toen volstond het om in ongeveer 3 trefwoorden te schreeuwen waarom jouw product het beste was. Maar die tijd is voorbij. Consumenten zijn bewuster en mondiger, de wereld is ingewikkelder en marketing is onderscheidender. Het gaat niet langer om het product of de dienst, maar om het verhaal erachter. Want dat zegt veel meer dan een vlot marketingpraatje.
Of storytelling dan ook voor jou werkt?
Reken maar van yes. Waarom? Jouw business is persoonlijk. Jij bent je bedrijf, je merk en je product. Wie voor jou kiest, kiest voor jouw verhaal. Jij bent het resultaat van alles wat je tot nu toe in je leven hebt opgeraapt en meegemaakt. Dat is wat jij te bieden hebt. Wat jou anders maakt dan de anderen. En daar gaat het tenslotte om.
Maar hoe pas je het dan concreet toe?
Dat kan op heel wat verschillende manieren. De gouden regel bij storytelling is dat je altijd authentiek en oprecht bent. Uiteraard mag je een en ander wat aandikken en hoeven niet alle details te kloppen. Maar blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en datgene waar je voor staat.
En dan nu de tips, want daarom ben je tenslotte hier:
Begin bij jezelf. Waar ligt je passie? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat maakt dat jij elke ochtend vrolijk uit je bed springt om aan de slag te gaan voor je klanten? Deel deze inspiratie en vertel ook waarom dit ‘jouw ding’ is. Ben je als kind opgegroeid met enkel broers en leerde je zo al snel je vrouwtje staan in een mannenwereld? Had je grootmoeder ooit een bijzondere levenswijsheid die als een mantra nog steeds jouw leven beïnvloedt? Veel mensen vinden zichzelf niet zo speciaal, tot ze even gaan nadenken en graven in het verleden. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen zonder bijzonder verhaal. Het is een hobby van mij om iemands story te ontfutselen. Ik ben er erg goed in, al zeg ik het zelf.
Vertrek van een anekdote. Misschien hoorde je gisteren een opmerkelijk verhaal aan de kassa van de supermarkt. Of is er een herinnering uit je jeugd die je nog steeds blijft prikkelen. Ook een bijzondere filmscène kan iets met je doen. Wat belangrijk is, is dat het jou raakt, en waarom dat zo is. Dat gevoel, daar moet je iets mee doen. Een voorbeeld van hoe ik een anekdote uit mijn jeugd gebruikte om een punt te maken over angst, lees je hier.
Zorg altijd voor een moraal van het verhaal. Waarom deel je wat je deelt? Waar wil je heen? Wat is je punt? Daar moet je naartoe schrijven, en dat punt moet je ook durven maken. Het gebeurt nog te vaak dat ik gretig een post, nieuwsbrief of blog begin te lezen omdat de schrijver me vanaf de eerste zin bij mijn nekvel pakt, en ik uiteindelijk toch op mijn honger blijf zitten. Wie A zegt, moet B zeggen.
Ga ook eens voor een unhappy end. Op social media lijkt het nog vaak alsof het leven een groot feest is. Iedereen is mooi, succesvol en heeft alleen maar good hair days. Waarom delen we niet vaker onze failure story’s? Denk aan een moment in je leven dat je echt diep zat. Iedereen heeft wel eens zo’n dieptepunt. Daar zit een schat aan waardevolle lessen en inzichten in. Kijk maar wat er gebeurt als je dit verhaal vertelt en je jezelf kwetsbaar opstelt.
Werk met beeldspraak. Zelf hou ik daar erg van. Beeldspraak sluit naadloos aan bij storytelling. Welk beeld past bij jouw business? Bij je aanbod? Bij jou als persoon? Door te vergelijken met een dier, een plant, een seizoen of zelfs met een recept vertel je meteen een heel verhaal zonder dat het veel woorden vraagt. Zelf gebruikte ik onlangs een tuin als vergelijking om uit te leggen hoe content werkt.
Voeg de juiste visual toe. Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden en vormt soms zelfs al een verhaal op zich, zonder dat je nog woorden moet toevoegen. Gooi dus niet zomaar een lukrake afbeelding bij je tekst, maar denk hier goed over na. Op gratis beeldbanken als Pexels en Unsplash vind je tegenwoordig pareltjes van foto’s, maar je kan uiteraard ook zelf een foto nemen of een illustratie (laten) maken.
Experimenteer met Instagram stories. Deze functie speelt uiteraard volledig in op de storytelling trend. Toch zijn er nog niet veel mensen die er echt op een verhalende manier gebruik van maken. Het beste voorbeeld dat ik momenteel ken, is Celine Charlotte. Haar stories zijn zowel levensecht als fascinerend, omdat ze je meeneemt in haar leven en frame na frame vertelt wat ze allemaal beleeft. Instagram stories zijn uitstekend geschikt voor een blik achter de schermen van jouw bedrijf, content die altijd scoort. Mispak je echter niet: het maken van een goede story vraagt tijd en voorbereiding.
Gebruik testimonials. Last but not least: wat jouw klanten vertellen over jou en jullie samenwerking is goud waard. Maar dat weet je al. In plaats van zo’n testimonial plat als tekst te gebruiken, kan je er een heel verhaal van maken.
“Inge had al jaren het gevoel dat ze iets miste in haar leven. Ze vertrouwde me toe dat ze zich schuldig voelde, omdat ze in de ogen van de buitenwereld alles had om gelukkig te zijn. Nadat we samen aan de slag gingen, enzovoorts (hier vertel je natuurlijk wat jullie samen deden en hoe dit het leven van Inge veranderde).”
Tot slot eindig je met een quote van Inge zelf waarin ze duidelijk vermeldt dat ze zonder jou nooit zou bereikt hebben wat ze nu heeft. Wordt een testimonial erg persoonlijk, dan kan het ook gewoon anoniem of met enkel de voornaam of initialen.
Ik kan nog wel even doorgaan. Maar nu is het aan jou. Met welke tip ga jij vandaag aan de slag?
Toch nog een laatste adviesje: ga het niet te ver zoeken. Hou het simpel. En volg je gevoel. Dat is de beste raadgever als het om persoonlijke content gaat. En je Content Coach natuurlijk. 😉