5 schrijftips die niets met schrijven te maken hebben

BLOG

Hoe meer en hoe vaker je schrijft, hoe beter je wordt. Dat is een waarheid als een koe. Je schrijfspier kan je trainen. Maar net als bij sport kan je nog beter worden door een aantal zaken te doen die er niets mee te maken hebben. Denk aan de marathonloper die ook op zijn voeding let, zich regelmatig laat masseren en mindfullness toepast.

 

1. Luisteren als topsport

Alles waar je vandaag of morgen over wil schrijven, gebeurt om je heen. Zorg dus dat je niets mist, en leer luisteren met aandacht. Elk woord dat jouw klant met je deelt, kan inspiratie of inzichten opleveren. En luisteren bedoel ik niet alleen letterlijk. Volg je (potentiële) klanten ook op social en luister ook naar wat ze daar vertellen. Wat zijn hun zorgen? Hun dromen? Hun verwachtingen? Slurp het allemaal op en laat het sudderen in je onderbewustzijn. Op het juiste moment komt het naar boven.

 

2. Wees kritisch bij het consumeren van content

Content maken gaat niet alleen om wat je zelf produceert. Ook wat je consumeert, heeft hier een enorme impact op. Uiteraard is het geen enkel probleem als je stiekem geniet van zotte kattenfilmpjes op Insta (niet ontoevallig mijn eigen guilty pleasure). Wel adviseer ik je om kritisch te kijken naar bijvoorbeeld andere high profile ondernemers die je volgt. Want reken maar dat hun content jou -al dan niet bewust- beïnvloedt. Check dus altijd goed wat je voelt als je dit soort content leest: inspireert, activeert en motiveert het jou? Blijf dan vooral volgen. Word je er eerder onzeker, onrustig of ongelukkig van? Ontvolgen die handel. Dit soort content brengt jou niets bij.

 

3. Lees, lees, lees

Het is een klassieker, maar om goed te kunnen schrijven, moet je zelf ook veel lezen. En dan heb ik het niet over je horoscoop of dat lekkere recept om brownies te bakken. Met lezen bedoel ik ook echt lezen, zoals in een boek of minstens een tijdschrift. Lange lappen tekst, geschreven door getalenteerde pennen, waar je jezelf helemaal in kan verliezen. Persoonlijk vind ik niets heerlijker dan dat, maar ik merk dat lezen voor veel mensen een opgave is. Toch is het enorm verrijkend als je zelf wil schrijven. Heb je graag een paar fijne boekentips? Laat het me zeker weten, ik heb er massa’s.

 

4. Visualiseer

Visualiseren is eigenlijk niets anders dan je verbeelding gebruiken en een film afspelen in je hoofd. Je doet het dus sowieso al de hele dag, onbewust. Maar door bewust te visualiseren, train je je verbeeldingskracht en dus ook je schrijfkracht. Wist je dat heel wat topsporters regelmatig visualiseren? Je hersenen maken geen onderscheid tussen wat echt gebeurt en datgene wat jij je inbeeldt, en dat is de reden waarom het zo goed werkt. Probeer wanneer je content maakt dus niet alleen te denken in woorden, maar ook in beelden. Het zal je blik en je geest verruimen en je inspiratie een flinke boost geven.

 

5. Observeer

Ook dit doe je al de hele dag, onbewust. Maar door bewust te observeren, gaat er een wereld aan indrukken en inzichten voor je open. De leukste manier is natuurlijk op een zonnig terrasje achter een grote zonnebril met een schuimende cappuccino. Maar je kan ook gewoon je huisgenoten observeren. Of de klant die voor je in de rij staat bij de bakker. Of spelende kinderen op straat. Observeren betekent echt letten op elk detail. En jezelf laten verrassen. Verwonderen zelfs. Door jezelf dergelijke momenten te gunnen, creëer je ruimte en lucht in je hoofd en ook dat zal je schrijftalent alleen maar ten goede komen.

 

Was je op zoek naar slimme copyhacks of de ultieme schrijftip waarmee je je toekomstige klant omver blaast? Ik zei het al eerder: ik geloof niet in dat soort one size fits all-adviezen. Heel veel hangt namelijk af van jouw persoonlijke schrijfstijl. Tijdens de schrijftraining die deel uitmaakt van mijn Content Coaching-programma geef ik je advies op maat dat helemaal past bij jouw manier van werken. En verder hoop ik natuurlijk dat ik je met deze 5 tips alweer een stukje verder op weg heb geholpen.

 

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.