5 groeitips voor jouw content

BLOG

Ik merk dat heel wat ondernemers best wel onzeker zijn over hun contentaanpak. Ook als ze goed bezig zijn. Vaak ligt het niet aan hun inspanningen, maar aan bepaalde aannames en -vooruit, wat coachingtaal- belemmerende overtuigingen. Er bestaan duidelijk nog een aantal misverstanden over contentmarketing. Het feit dat er regelmatig onrealistische kreten over content de wereld worden ingestuurd, helpt natuurlijk ook niet.

Hoog tijd dus voor opheldering en wat levenslessen uit de praktijk. Ik vergelijk een contentplan graag met een tuin. Je kan heel wat zaken naar je hand zetten en cultiveren, maar je bent ook deels overgeleverd aan de elementen. Het is net die combinatie die het spannend houdt. Trek dus snel die rubberlaarzen aan en zet je strohoed op, want hier gaan we.

 

1. Een tuin groeit niet in 1 dag

Een tuin die je pas hebt aangelegd, ziet er een beetje kaal uit. Het vraagt gewoon tijd voordat het er echt als een tuin begint uit te zien. Ook al heb jij het eindresultaat perfect in je hoofd, toch is dit nog niet meteen zichtbaar. Het helpt ook niet om elk uur even naar het gras te kijken. Het groeit niet sneller op die manier.

En zo is het ook met je content. Je moet een aantal maanden consequent, consistent en relevant bezig zijn voor je er echt de vruchten van kan plukken. Natuurlijk zal je sneller resultaat zien en respons krijgen op individuele acties. Maar het duurt een tijdje voordat je een audience, geloofwaardigheid en bereik hebt opgebouwd.

🌱 Content is geen quick fix. Laat je dus nooit iets anders wijsmaken.

 

2. De meeste activiteit gebeurt onder de grond

Jij focust natuurlijk op de bloemen, het fruit en eventueel ander fraais dat je tuin je oplevert. Maar je hebt geen idee van wat er allemaal onder de grond gebeurt. Je zou versteld staan van de bedrijvigheid: wortels die vocht uit de grond pompen, insecten die tunnels graven, zaadjes die ontkiemen, … Het is niet omdat je het niet ziet, dat het niet gebeurt.

Ook met content gebeurt er heel wat zonder dat jij het ziet. Staar je dus niet blind op de reacties die je krijgt (of niet). De echte impact speelt zich af in de hoofden van je audience.

🌱 Zelfs bij wie niet (meteen) reageert, heb je mogelijk een zaadje geplant. Misschien ontkiemt het morgen, of pas over 3 maanden. Maar kiemen zal het.

 

3. Alles staat in verbinding

Elke tuin is een complex ecosysteem dat zichzelf in stand houdt. Zo zorgt de schaduw van bomen ervoor dat varens goed gedijen. Lieveheersbeestjes eten bladluizen en beschermen zo de planten. Enzovoorts.

Ook een goed contentplan bestaat uit verschillende elementen die samenhangen en elkaar versterken. Wil je dat alles succesvol groeit en bloeit, dan moet je ook zorgen voor de juiste verbinding tussen je website, nieuwsbrief, blog, socials en eventuele andere kanalen. En alles moet 100% kloppen. Misschien krijgen jouw socials veel aandacht, maar staat je website (waar iedereen die in jou geïnteresseerd is vroeg of laat terecht komt) nog niet op punt. Dat kan je klanten kosten.

🌱Kijk dus naar je content als 1 geheel, en geef elk onderdeel de nodige aandacht.

 

4. Kruisbestuiving doet wonderen

Als een bloem zichzelf bestuift, dan noemen we dat zelfbestuiving. Komt het stuifmeel terecht op een andere bloem van dezelfde soort, dan heet dat kruisbestuiving. Dat laatste is een stuk efficiënter en effectiever. Tot zover de biologieles.

Hoe werkt kruisbestuiving in je contentplan? In de eerste plaats tussen je kanalen. Heb je veel volgers op Instagram, dan kan je daar je nieuwsbrief promoten en op die manier je mailinglist laten groeien. Iemand die jouw blog leest, stuurt die misschien door naar een collega die mogelijk klant wordt bij jou. Je kan bijvoorbeeld ook samenwerken met andere content creators. Denk aan een podcast waar je te gast bent, een video die je met een andere expert opneemt of een testimonial die je mag gebruiken. En verder is er natuurlijk ook gewoon het helpen groeien van elkaars content door te liken, delen en reageren.

🌱 Een goed contentplan staat of valt met kruisbestuiving, op alle mogelijke manieren.

 

5. Je moet echt onkruid wieden

Misschien heb jij wel zo’n hippe, wilde tuin waar je geen omkijken naar hebt. Maar in de meeste tuinen moet je wieden en snoeien om het geheel strak en netjes te houden.

Op contentvlak zie ik onkruid wieden vooral als het verwijderen van oude content of zaken die al lang niet meer relevant zijn. Scroll eens door je Instagram-feed: sta je nog achter alle posts? Of zijn er items die je bij nader inzien toch niet zo sterk vond? En dan je website. Is elke pagina nog relevant? Wat kan je vereenvoudigen? Misschien die blog uit 2013 toch maar verwijderen? Al je kanalen 2 keer per jaar zo’n opfrisbeurt geven is geen overbodige luxe.

🌱  Oude, niet-relevante content doet echt niets voor jou. In tegendeel: het vervuilt je website en je social profiel en geeft misschien een totaal verkeerd beeld van wie je vandaag bent. Wieden dus, die handel.

 

En het allerbelangrijkste: probeer content niet te zien als een noodzakelijk kwaad, maar beleef er ook echt plezier aan. De tijd die ik wekelijks inplan om aan deze blog, mijn website en socials te werken, beschouw ik als een soort me-time. Steek liefde in je content en geniet van het proces. Je zal oogsten wat je zaait. Beloofd.

 

Wil je graag nog meer verhelderende inzichten én mij voortdurend aan je zijde bij al je contentplannen? Ik ga dolgraag met je aan de slag tijdens mijn Content Coaching programma. We bepalen samen jouw strategie en leggen stevige fundamenten zodat je daarna vol vertrouwen je verhaal kan vertellen. 6 maanden lang sta ik je bij met tips, advies en schrijftraining. Op die manier bereik jij wat je wil, met teksten die werken.